Въведение Богородично | Троянски манастир Успение Богородично

Въведение Богородично

Само ние българите празнуваме Въведение Богородично като Ден на християнското семейство. Тук се преплитат православния канон и народните традиции, съхранявани и отстоявани в продължение на стотици години.
Християнските книги разказват за празника Въведение Богородично – 21 ноември, как когато Света Богородица навършила три години, нейните родители Йоаким и Анна решили да изпълнят дадения от тях обет – да отдадат в служба на Бога роденото, дългоочаквано от тях дете. Така те събрали всички свои роднини и приятели. Завели Девата до Йерусалимския храм, където първосвещениците и служителите ги посрещнали с свещени песнопения . Поставили Дева Мария на първото стъпало пред храмовия вход и неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария я въвел в Светая Светих, където влизал веднъж в годината само първосвещеникът.
Родителите й Йоаким и Анна принесли дарове и жертви на Бога и след като получили благословение от свещениците, се върнали с роднините си в Назарет.
От самото начало на живота си в дома Господен Дева Мария била дадена в помещението за девици, тъй като Йерусалимският храм, които е построен от Соломон, имал много жилищни помещения, както пише древният историк Йосиф.
Там в отделни помещения живеели млади девойки, посветени на Бог, също така и вдовици, които служели в храма. Живеели също странници и пришълци. Към тях се присъединила и св. Ана, майка на св. Богородица, която овдовяла скоро след въвеждане на пречистата Дева в храма. Но тя живяла кратко време със своята дъщеря, защото скоро след мъжа си починала и тя.
Въвеждането в храма е събитие. Веднъж въведена в Светая Светих, Дева Мария се възпитавала в любов към Бога и достигнала такова съвършенство в добродетелите, че била удостоена да стане Богородица.
За едни въведението във вярата и Църквата става още в ранна възраст, за други – в юношеска, а за мнозина – дори в напреднала. За нас, християните, то се осъществява чрез светото Кръщение.
На този ден по време на службите в храмовете вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.
Семейното ходене на църква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария, защото семейството е свято. В него децата трябва да бъдат щастливи, да бъдат обичани, да се радват на любовта на родителите и кръстниците си, но и да се научат да бъдат добри християни.
След ходенето на църква семейството се събира около трапезата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. На този ден се разрешава да се яде риба. Масата по традиция се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

©Троянски манастир Успение Богородично | † Велички епископ СИОНИЙ Нагоре