ТРОЯНСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК | Троянски манастир Успение Богородично

ТРОЯНСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК

ТРОЯНСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК

Тридесетминутен камбанен звън, разнасящ се сред дебрите на чутовния Троянски Балкан и достигащ чак до небесата, извести началото на празничните богослужения по повод престолния празник на Троянската ставропигиална света обител „Успение Богородично”.

На 14 август (събота), на специално издигнат и благоукрасен подиум, поставен в дворите на светата обител, за да бъдат спазени противоепидемичните предписания, бе отслужена възкресно-празничната архиерейска вечерня, оглавена от Преосвещения игумен на Троянската света обител – Велички епископ Сионий, в съслужение с манастирските братя имащи свещен сан. По време на вечерното богослужение, според традицията на Трояно-манастирския устав, бе извършен и чина „Опело на Пресвета Богородица”, по време на който с похвални, погребални песнопения бе прославено знаменитото отшествие на пречистата Богородична душа към Царството на нейния Син и Бог.

В края на вечерната богослужба йеромонах Стефан се обърна към благочестивото множество, изпълнило манастирския двор, с вдъхновено слово, в което припомни и подчерта множеството милости на Пречистата Богородица към християнския род и към всеки християнин.

            В празничния ден, когато отбелязваме Богородичното Успение, в 7:00 ч. сутринта започна най-характерния чин за Троянския манастирски устав – Празничната полунощница съединена с чина на Игуменската лития, която по правило се оглавява от игумена светата обител, на която беше извършено символичното погребение на Богородичното тяло, изобразено на светата Плащаница, върху светия престол на манастирския Католикон. Поради възкресния характер на празничните богослужения на полунощницата беше добавена специфичната за Неделната полунщоница молитва към Пресветата Троица.

            Празничните богослужения продължиха с тържествена Утреня и света Божествена Литургия, отслужени отново на подиума в двора на светата обител.

            Светата Божествена литургия бе оглавена от Величкия епископ Сионий, а заедно с него около светата Трапеза застанаха манастирските братя и духовници-гости. По време на светата Литургия бяха възнесени и специалните прошения за избавяне от епидемията. Верните люде, които бяха изпълнили манастирски двор с умиление и молитвено чувство се наслаждаваха и съмолитстваха на празничните песнопения, майсторски изпълнени от певческата група „Софийски псалти” под вещото и професионално ръководството на д-р Любомир Игнатов, дългогодишен преподавател по Източно-църковно пение в Софийската духовна семинария и в Богословския факултет на Софийския Университет.

Кулминацията на духовното тържество настъпи когато десетки люде пристъпиха към двата потира от които духовенството причастяваше верните с Тялото и Кръвта Христови.

В края на светата Литургия епископ Сионий се обърна към събралото се множество, като прочете Обръщението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за празника и преподаде неговия отечески и първосветиелски благослов на събралите се в светата обител християни.

След възгласеното многолетствие настъпи най-вълнуващия момент за хилядното множество изпълнило манастирския двор – литията с най-великата манастирска светиня – иконата Пресвета Богородица „Троеручица” до мястото на първото чудо извършено чрез нея. Литийното шествие беше предвождано от манастирското клепало и светия Христов кръст, а празничните песнопения в чест на Божията майка не стихнаха до пристигането до местността „Могилата”, където се издига и параклиса посветен на първото чудо на Троеручицата. Там бе отлужен водесветен молебен, след който часове наред вярващите пристъпваха към образа на Богородица със сълзи и молитви.

Игуменът, братството и служителите на светата обител изказват сърдечната си благодарност към всички, които спомогнаха празникът да бъде спокоен и радостен, а тъй също и на всички онези, които с търпение понесоха ограниченията наложени в светата обител, поради пандемичната обстановка.

©Троянски манастир Успение Богородично | † Велички епископ СИОНИЙ Нагоре