Рождество Христово | Троянски манастир Успение Богородично

Рождество Христово

Рождество Христово

Часове преди Рождество Христово, един от най- светлите християнски празници, цялата Вселена е в очакване да се роди Месията.

Празникът Рождество Христово е честван на датата 25 декември най-напред в Рим, вероятно още отпреди 336 г. Според някои той е установен от папа Либерий в 354 година. Как става това? От времето на император Аврелиан (270-275) до управлението на Константин Велики (306-337) в Рим като официален дворцов и държавен бог се чества богът на непобедимото слънце. Култът към слънцето и неговия празник навлиза в Римската империя от Изток. Особено тържествено той се празнува по времето на император Юлиан Отстъпник (361-363). 25 декември се счита за ден, в който светлината побеждава тъмнината. Това е рожденият ден на непобедимия бог на слънцето. Константин Велики обаче, противно на своите предшественици започва да почита истинския Бог, Твореца на слънцето, Който се нарича „Слънце на правдата“ (Мал. 4:2). Съвсем естествено е тогава, в деня, в който езичниците почитали непобедимия бог на слънцето, християните да прославят раждането на Слънцето на правдата, истинската Светлина на света. Така на този ден започнали да празнуват Рождество Христово.

Отново, както всяка година сме в очакване с нова надежда и молитви към Спасителя. В отпуск сме , всичко за трапезата е подготвено , подаръците купени и грижливо скрити. Нека поднесем дарове и на Родилия се. И понеже нямаме злато, ливан и смирна, нека му просто му благодарим. Да благодарим, че и тази година сме тук в радостта на Светлото Рождество Христово заедно с близките ни. Да дойдем всички и да се поклоним пред скромните ясли, сияещи с Божествена слава, защото Младенецът Христос е посред нас. Богослуженията полагащи се на празника ще са в обичайния ред.

ХРИСТОС СЕ РОДИ !!!

Рождество Христово Рождество Христово

©Троянски манастир Успение Богородично | † Велички епископ СИОНИЙ Нагоре