Първи фестивал на православната музика в Троянския манастир | Троянски манастир Успение Богородично

Първи фестивал на православната музика в Троянския манастир

Първи фестивал на православната музика в Троянския манастир

Първият фестивал на православната музика „Общение на живите“ в Троянския манастир ще се проведе от 26 до 28 август 2016 година.
Проявата се организира по инициатива на дамския хор „Общение“ при Троянската света обител и е част от проекта „3С – Култура, творчество, промяна. Дневен ред на творческите градове” с подкрепата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, Троянския манастир „Успение Богородично“ и община Троян.

Организаторите имат надеждата и амбицията фестивалът „Общение на живите” да създаде уникален културен продукт, развиващ богатия културно-исторически и духовен ресурс на региона. С привличането на изявени хорове и певци както от страната, така и от други държави, ще бъде представено на местната общност и гостите богатството на православното песнопение.

Първите участници във фестивала са камерен хор „Средец“ – София, дамски хор „Благовестие“ при храма „Рождество на Пресвета Богородица“ – Поморие, църковен хор при храма „Успение нa Пресветa Богородицa“ – Ботевгрaд, представителен хор на Врачанската епархия „Св. Софроний епископ Врачански” – Враца, и хор „Общение“ при Троянския манастир.

Официалното откриване на събитието е на 27 август (събота) от 10.30 часа, когато е и първият фестивален концерт. Заключителният концерт е на следващия ден от 11 часа след Света Божествена литургия в манастирския храм.

parvi-festival-na-pravoslavnata-muzika-v-troyanskiya-manastir-2

ИНФОРМАЦИЯ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ:

СМЕСЕН КАМЕРЕН ХОР „СРЕДЕЦ“ – София

Хорът с повече от 40 годишна история. Създател на хора и художествен ръководител е проф Александър Куюмджиев. Хормайстор и корепетитор е Елиана Захариева. Формацията е известна с репертоара си от източноправославна и западноевропейска религиозна музика.

Камерен хор „Средец” е лауреат на редица международни конкурси, сред които в град Гориция (Италия), Майския хоров конкурс във Варна, известния фестивал за източноправославна музика в Хайнувка (Полша). Има почетна грамота от Министерството на културата на Украйна през 1989 г. за изключителни постижения в областта на хоровото изкуство. Концертирал е в почти всички европейски страни. През 2011 г. камерен хор „Средец” взима участие в тринадесетия международен фестивал на изкуствата в Шанхай, Китай.

ХОР ПРИ ХРАМ „СВ. УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА“ – ГРАД БОТЕВГРАД

Хорът е създаден през 2007 година по инициатива и с помощта на Свещеноиконом Алекси Дамянов след откриването на новия храм.

В пет поредни години, от 2010 до 2014г. вкл., както и през настоящата година, хорът взема участие във фестивала „Достойно есть” – град Поморие, което допринася за художественото израстване на състава. През 2012 година хорът участва в международния фестивал „Празник на духовната музика“ в град Габрово. През 2013 г. посещава фестивал на остров Корфу, Гърция, а през изминалата година е част от международния хоров фестивал „Цъфтяща пролет“ в Чонград, Унгария.

Ръководител и член на състава е Милена Петрова Спасова. Родена е в град Ботевград. Учи в СМУ „Л. Пипков” – град София в класа по солово пеене на Лили Ракитска, а през 1988 г. завършва висшето си образование във ВПИ – Благоевград със специалност музика.

ДАМСКИ ХОР “БЛАГОВЕСТИЕ” ПРИ ХРАМ “СВ. РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО” – ГР. ПОМОРИЕ

Хорът е създаден през 1999 г. Участва в богослуженията в храма, пял е на литургии в различни храмoве в страната и в чужбина, както и в  храма на Българската екзархия “Св. Иван Рилски” – Истанбул / Турция/. Изнася и самостоятелни концерти с църковно-славянска музика и духовни стихове в Поморие, региона и в страната. Защитава  достойно името на Поморие и България при участието си в различни фестивали у нас и в чужбина – Велико Търново, София, Ямбол, Габрово (България), Бялисток (Полша), Панчево (Сърбия), Тидахолм (Швеция), Тернопол (Украйна), Троицк – Москва и Дубна (Русия). Репертоарът му включва творби от известни български и руски композитори, както и авторски творби на диригента.

Хорът е домакин на Международния фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно есть” в  Поморие.

Диригент е Йорданка Панчева–Туджарова, завършила ДМА – София, преподавала  дълги години в НУМСИ “Проф. П. Владигеров”–Бургас, отличена със “Сребърна лира” от СБМТД – София и с Грамота и плакет на Министерство на културата.

Тя е един от инициаторите на Международния фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно есть”.

ХОР „ОБЩЕНИЕ“ ПРИ ТРОЯНСКИ МАНАСТИР

Хор „Общение“ е приемник на Смесения хор, създаден през 1987 г. в Орешак. Историята на хоровото пеене в село Орешак датира още от 1957 г. Дългогодишен диригент е многоуважаваният Иван Генков, а корепетитор-Иванушка Хаджийска. От 2010 г негов художествен ръководител и диригент е маестро Илиян Тодоров. Корепетитор на състава е талантливата млада музикантка Христиана Петкова. Хорът е носител на множество награди от национални и международни конкурси, често сред конкуренция от академични и професионални хорове. Участва в редица национални фестивали. Като резултат от тези участия с гордост могат да се отбележат част от наградите: Национални музикални награди “Филип Аврамов”-2004г.- трета награда -2005-втора награда. През 2009 г. хорът е удостоен с грамота от Министерство на културата. 2006 и 2010 са годините, в които Дамски хор Орешак е с първа награда от Националните музикални награди “Филип Аврамов”. През 2012 г. на международния хоров конкурс в Истанбул хоровият състав извоюва четвърто място сред повече от тридесет състава. През 2013 г. – участие и грамота от Балкански фолклорни празници в гр. Охрид-Македония.

През годините Хорът неколкократно е обявяван за най-добър самодеен хор в България. Нивото му е съизмеримо с това на професионални състави. Познат и признат от високи културно-музикални форуми, Дамският хор периодично получава покани за участия – в страната и чужбина – за представяне на местните културни и духовни традиции. Репертоарът на Хора включва творби на стари майстори от различни епохи и стилове, произведения на съвременни български и чуждестранни композитори, хорови обработки на български и чужди народни песни, църковно-славянски песнопения.

По покана на Игумена на Троянския манастир Негово Високопреосвещенство Велички Епископ Сионий, от началото на 2015 година  Хорът участва вбогослужебни литургии на големи Християнски празници.

През лятото на 2015 година Хорът има съвместна изява със световноизвестни хорови формации като Лондонски Български Хор и Швейцарски Български хор, с ръководител Десислава Стефанова. Лондонският Български Хор, носител на званието Би Би Си некласически хор на годинатапрез 2006, и Швейцарски Български хор се считат за едни от най-успешните български музикални формации в света.

На престижния международен фестивал „Звездите на Прага“, проведен през април 2016 в Чешката столица Хорът е удостоен с първо място, златни медали, лауреатски дипломи. Оказва се, че за пръв път хор от община Троян печели първо място на авторитетна международна сцена. А Фестивалът в Прага в своето XXIII – то издание събира участници от Беларус, Израел, Литва, Латвия, Палестина, Русия, Словакия, Чехия и България. Шестчленно жури – специалисти в различни области на музикалното изкуство, представляващо и няколко държави присъжда първо място с пълно единодушие сред членовете си.

На своя благотворителна изява по време на храмовия празник на Троянската света обител през 2015 г Хорът получава благословията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Някои от инициативите на Хора:

  • Ежегоден Коледен Хоров концерт за обществеността на Троян – първо издание 14 декември 2015, Троян
  • Фестивал на православната музика „Общение на живите“ – първо издание 26-28 август 2016, Троянски Манастир.

Фестивалът ще събере православни хорове от страната, а в последствие и от различни държави, клиросни певци и групи от певци, които пеят православно пеене. На местната общност и гостите на региона ще бъдат представени  многообразието, богатството и красотата на Православното песнопение. Фестивалът създава  уникален културен продукт, използващ богатия културно-исторически и духовен ресурс на региона ни и оказващ пряко влияние върху развитието на местната икономика.

  • Благотворителни високопланински хорови концерти за възстановяване на православните скитове и манастири – Скит „Св. Никола“ и Зелениковски манастир – в Троянския балкан.

Източник: БНР

©Троянски манастир Успение Богородично | † Велички епископ СИОНИЙ Нагоре