Духовна радост за братството на манастира | Троянски манастир Успение Богородично

Духовна радост за братството на манастира

Духовна радост за братството на манастира

В този ден – 22 януарий се чества паметта на св.мъченици Мануил, Георгий, Петър, Леонтий, Сионий, Гавриил, Йоан, Леонт, Парод и други на брой общо 377, пострадали за Христа от езичниците през 814 година. Мануил – великият архиерей на Адрианополската епархия с меч на две части бе разсечен, като запази Христовата вяра.

Георгий – архиереят на Девелската епархия и Петър – епископ, едновременно убити, били посечени заради Владиката на общата благодат.

Неизречено въжделение имал Леонтий, светият епископ Никейски, прободен в утробата с меч, който достигнал чак до тила му, неразделяйки го с Христа Спасителя.

По-нататък пострадали Гавриил и Сионий, които не се побояли от меча, доблестните Йоан и Леонт, боговдъхновеният Парод, пребит от множеството с камъни, всички те благоговейни презвитери, служители до смъртта си на Самаго Бога.

Пострадали за Христа още 368 миряни от тези епархии и всички придобили мъченически венец. Тези светии били от различни места на Адрианополската и Девелската епархии и живеели в Адриановия град (днешния град Одрин), околностите, и гости от Константинопол.

Езичниците, неразумни и непознаващи истинския живот на Христа Бога, навлезли в Македония и Тракия и ги превзели, като нападнали и самия престолен град и го обсадили.

После, като дошли в Адриановия град, обсаждали и него три месеца и пленили колкото намерили в него жители.

Това станало, когато царувал над ромеите злочестивия Лъв V Арменец, който изповядвал иконоборската ерес и, поради това, зле завършил живота си. А над българите воеводствал Крум, който пленил 40 000 души от Тракия, и ги отвел отвъд Дунава, сред тях множество духовници. Той и неговите наследници извършили множество безчовечия над християните, които не искали да се отрекат от вярата, които изповядвали Христа Бога, и продължавали вярно да усърдствуват в благочестието и изпълнението на Христовите заповеди.

Тези християни, които езичниците предадоха на смърт, придобиха живот вечен, Църквата се украси с чистотата им, а ние намерихме молитвени застъпници пред престола на Бога.

Свети Сионий е небесен покровител на Негово Преосвещенство + Величкия епископ Сионий – игумен на светата обител.

Пожелаваме на Негово Преосвещенство + Величкия епископ Сионий крепко здраве,

благословение на крепката Божия десница и да бъдете все така светъл пример и наш образец на „слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота” ” (1 Тим. 4:12). , да продължава все така прогресивно да благоусъвършенства светата обител под покрова на Света Богородица „Троетучица” .

На празника Утринното богослужение ще започне на 08:00 часа, а Светата литургия към 09:00 часа. Приканваме всички верни в Христа братя и сестри да споделят духовната ни радост.

©Троянски манастир Успение Богородично | † Велички епископ СИОНИЙ Нагоре