Братството на Троянската Света подари голяма икона на Исус Христос за пещерата "Проходна" край Луковит. | Троянски манастир Успение Богородично

Братството на Троянската Света подари голяма икона на Исус Христос за пещерата „Проходна“ край Луковит.

Братството на Троянската Света подари голяма икона на Исус Христос за пещерата „Проходна“ край Луковит.

Братството на Троянската Света обител подари голяма икона на Иисус Христос за пещерата „Проходна“ край Луковит.

Голяма икона на Исус Христос е поставена в пещерата „Проходна“ край Луковит, известна още като „Очите на Бога“ заради две почти еднакви по големина дупки с формата на очи на тавана, през които влиза светлина. Иконата е подарък от братството на Троянската Света обител, съобщи игуменът – Величкият епископ Сионий.
Монтирана е преди около месец, а неин автор е художник от Благоевград. Големината й е около 160 на 120 см.
„Иконата е сложена, за да подчертае чии очи са там, защото в последно време имаше много спекулации по темата от страна на хора, занимаващи се с нездрава духовност, и много лъжливи представи. „Божествените очи“ са истински Божий знак за всички нас – как Бог от своята висота гледа света, грижи се за него и го предпазва от всяко зло“, добави дядо Сионий.
По думите му самата пещера е място на духовен живот от много древни времена, когато е влизала в състава на местния манастир „Света Богородица“, към който се числят всички скални манастири наоколо. Според игумена на Троянската Света обител това място е на световно ниво, тъй като целият район има всички земни, подземни и други образувания, които природата е сътворила в света.
В България има десетки скални манастири и черкви, които са съществували и са били място за висок духовен подвиг на много монаси и християни. Единственият останал действащ скален манастир е Басарбовският, добави Величкият епископ.

©Троянски манастир Успение Богородично | † Велички епископ СИОНИЙ Нагоре